Általában a fagylaltról...

Áttekintés a fagylaltkészítésről

A fagylaltozók tégelyeiben látható kész fagylalt alapvetően négy részre osztható az elkészítés szempontjából: Fagylalt alap, ízanyag, rétegező anyag és díszítés. Nézzük meg ezeket egyenként, közelebbről:

Fagylalt alap

Tulajdonképpen a fagylalt “teste”. Döntően ez adja meg a kész fagylalt állagát, krémességét és még az ízét is befolyásolja.

Kétféle alapot különböztetünk meg: tejes, és gyümölcs alap, ezek kétféle úton készülhet: hideg és meleg eljárással. A hideg eljárás során az alap az összetevők összekeverése után megy is a fagyasztógépbe, míg meleg eljárásnál az alapot felfőzzük, majd hirtelen lehűtjük, azaz pasztörizáljuk.

Ízanyagok

Az alapkeverék ízének befolyásolására használjuk, lehetnek akár friss gyümölcsök, akár por, vagy paszta állagú sűrítmények.

Rétegezők

Ezek az anyagok olyan fogyasztásra kész termékek, melyek a kifagyasztott fagylaltba kerülnek, általában a fagyasztógépből való kiadagolás során. Lehetnek egyszerű gyümölcslekvárok, de akár roppanós darabokat vagy magvakat tartalmazó különlegességek is. A rétegezőket nevezzük még variegato-nak, arabeschi-nek (arabeszki).

Díszítés

A kész fagylalt díszítéséhez gyakran rétegező anyagokat, vagy önteteket használunk, de a díszítésekről általában elmondható, hogy csak a fantáziánk szabhat határt ennek a műveletnek, bármivel díszíthetjük a fagylaltot (ami emberi fogyasztásra alkalmas).